JALEBİ HİNT TATLISI ve IPKKND

JALEBİ ve IPKKND

Nerden çıktı bu jalebi :)))

jalebi nasıl yapılır

Bir süre önce tesadüfen bir diziye denk geldim ,çok güzel bir dans sahnesi ve efsane bir şarkıydı ilk dikkatimi çeken . Teri meri... sonra bir diğer efsane şarkı Rabba ve..
ve sonrasında internette izlenen 398+8 bölüm :))
ISS PYAR KO KYA NAAM DOON ( Bu Aşka Ne İsim Verilmeli ? )
Türkiye'de ise Bir Garip Aşk..
Arnav'la Khushi ' nin müthiş aşkı ... 
Eglenceli, komik ,romantik, dram da var ama en güzeli mutlu son ...
Neyse ki Hint dizileri 20 dk.
 Sanırım bir 15 günde bitti benim izlemem fırsat buldukça demiyeyim resmen fırsat yarattıkça :)) 
Dizi öyle bir çekimine aldı ki beni büyülenmiş gibi  hayatımda ilk defa bir diziyi ve oyuncularını merak ettim . Meğer bir tek ben değilmişim bir dünya ıpkknd hayranı varmış ;)
Kamera arkalarını bile bulup seyrettim düşünün..ki bu kadar eğlenen ve dost olan ailece görüşen ekip görünce şaşırıyor insan. Bu off screen leri de yapmayan fan var mı acaba bilmiyorum :)))))
 Kendime inanamıyorum şaka gibi büyülenmiş bir modda izlemek istiyorsunuz.
 Evet tv de de güzel, seyrettim hala seyretmeye çalışıyorum ama alt yazılı orjinal sesleri ile çok daha başka keyif .. yarı ingilizce yarı hintçe konuşuluyor. 
İlk 10 hatta 20 bölümden sonra özellikle Arnavlı Khushi li sahneleri izledikçe kesinlikle beklemeye tahammül edemeden hepsini seyretmek istiyorsunuz hatta bir şekilde seyrediyorsunuz..
Diziyi izlerken bir yandan da garip bir şekilde pc de ıpkknd yazıları okuyorsunuz videolar seyrediyorsunuz.
Kendimi diziye kaptırmış bulunca ilk aklıma sevgili arkadaşım Teiji Toki geldi. O müthiş bir kore fanı, korece biliyor ve hala öğreniyor geceler boyu Kore dizileri seyrediyor.. Şimdi çok daha iyi anlıyorum onun bu tutkusunu.. Çokta güzel fan arkadaşları var.. Teijicim bu dizi dünyası başka bir dünyaymışş seviyorum seniii ;)))
 Ben de araştırırken  ilk beni miss nefertiti nin ıpkknd hakkında detaylı yazısı etkiledi. Blogundaki yazıyı okudukça evet yaa .. aynen.. diyerek tüm cümlelerine keyifle katıldım. 
Yorumların hepsini gülümseyerek okudum diyebilirim ve ben Nefertitinin tabiri ile sanırım Arnavlandım  :)))) 
Kurban no kaç olurum acaba :)))))
 Kaç kişiyi de Arnavladım bilmiyorum hehehhe :)))))
Nefertitihome blogunda ıpkknd yazısında ki tüm yönlendirmeleri okuyabilirsiniz ama en çok kurban no 2 nin  acilyazmamgerek blogundaki eglenceli yazısına ordan kore delisine mutlaka ugrayın.. hele ki bunusevdim in yazdıklarına, sorularına bayılacaksınız.. yani siz her sayfaya girip çıkın  :)))
Oyuncuların mükemmel uyumu hissettirdikleri duygular keşke diyorsunuz türk dizilerinde de olsa.. Hele ki gündüz kuşağında ki içler acısı senaryoları düşününce ..
Bu arada IPKKND fanları Arnav ile Khushi nın arasında ki çekime o kadar inanmışlar ki Arnav yani  Barun'un karısı Pashmeen 'i ona yakıştıramamışlar bir türlü sevememişler. oysa ki çok güzel bir hikayeleri var 9.sınıfta tanışıp birbirleri için mücadele edip 4 yıl sonunda aileleri ikna edip evlenmişler...  Khushi yani Sanaya ise geçtiğimiz ay 6 yıllık nişanlısı ile evlendi tüm düğün ritüelleri şahaneydi .. takipteydim :))) yani herkes mutlu dizi bu abartmayın desem de aralarında ki kimya da aşikar o da ayrı :)))))
Romantik komedi seven herkese izlemeyi tavsiye ediyorum, mümkünse pc den orjinal sesle..
Daha kendimi durduramayıp bir dolu satır yazabilirim
Kısaca ilk bölümler absürd komik gelse de seyretmeden duramıyorsunuz seyrederken karakterler mutlu oldukça sırıtarak seyrettiğinizin seyrederken de mutlu olduğunuzun farkına varıyorsunuz o da ayrı komik :))
Tuhaflıklar da bol ama saçma şekilde hoşunuza giden sahneler de çok.. 
Aklımda kalanlar ;
Ayakta bayılmalar.. en saçması bu herhalde bayılıyorsun ama düşmüyorsun :)))
  Her yer de aniden esen bir rüzgar.. Heh simdi Rabba ve.. geliyor dediğiniz bakışmalar..
En güzeli de o bakışmalar ya zaten ;)))
Manoroma yengenin hellohibyebye deyişleri (dilime de dolanmadı degil )..
Khushi'nin uçuruma düşmesi ama Arnav'ın onu 3 adım yanda ağacın altında bulması.. yok artık dedirtmişti :)))
Çorap giymiş süslü keçicik Laxmi..
Holding sahibi adamların işe sefer tasıyla yemek götürmeleri :)))
açık havadar Düldül taksiler : ))
Dizi boyunca hiç görülemeyen telefondaki Aman :)))
NK 'nin yanlış komik konuşmaları..
Arnav'ın meşhur what the... ları :))))
Khushi Kumari Gupta Singh Razida deyişleri
Kıyafetler.... Gelenekler.. 
veeeee
Jalebi

Khushi' nin canı sıkıldıkça yapıp yapıp yediği Hint tatlısı jalebi..
Bizim İzmir 'in lokma tatlısı gibi  de diyebiliriz.
Kızgın yağ da kızartılıp şerbete atılmış hamur.. dışı çıtır içi sulu nefis kokulu jalebi ..
Khushi nın can çektiren yemelerinden sonra insan ister istemez jalebi tarifi aramaya koyuluyor :)))
Birçok sayfa ya bakıp videolar izleyip tarifleri Türkçeye çevirip sonunda bir tarif netleştirdim..

jalebi ve kushı ıpkknd


Malzemeler :

Hamur için :

  • 2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu veya mısır nişastası (ikisiyle de yaptım ikisinde de çıtırlık aynı oldu)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı +1 çeyrek su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozu (Hint videoları dışında diğer yabancı ülkelerden videolarda sarı renk için jel gıda boyası kullanılıyor hiç gerek yok gayet sarı altın rengi 1 tatlı kaşığı zerdeçal ile elde ediliyor.)
  • 1 fiske tuz
Şerbet için :
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı gülsuyu
  • 3-4 damla limon suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tel safran 
  • 3-4 kakule çekirdeğinin içi (havanda dövülmüş)
  • yarım çay kaşığı tarçın
Kızartmak için :
  • 2 su bardağı sıvıyağ

Hazırlanışı :
  • Hamur için gerekli olan tüm malzemeleri bir kap içerisinde homojen bir şekilde karıştırıyoruz kapağını kapatıp 2 saat bekletiyoruz. ( dolapta bekletip ertesi günde kullanılabiliyorsunuz )
  • Şerbeti soğuk kullanacağımız için önceden hazırlıyoruz. Şerbet için bir tencereye şeker ve suyu koyuyoruz şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. şerbet kaynamaya başladığında limon suyunu ilave ediyoruz. 1-2 dakika daha kaynatıp etrafında kabarcıklar oluştuğunda ocağı kapatıyoruz içine gülsuyu  ,tel safran, kakule, tarçın ekleyip karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. 2 saat sonra hamurları kızartacağımız zaman tel süzgeçten şerbeti süzüyoruz amacımız tel safran ve kakule parçalarından şerbeti ayırmış olmak..
  • 2 saat sonra üzerinde kabarcıklar oluşan hamurumuzu bir krema sıkma torbasına alıyoruz ya da pasta malzemelerinde satılan boş sos ,krema şişelerine de koyabilirsiniz.
  • Ben krema sıkma torbasına koyup ucunu çok ince olacak şekilde en uçtan kestim. (ilk sefer de biraz kalın kesmiş olduğum için sıkma işlemi çok kalın olunca kaba boşaltıp  tekrar başka bir torbaya almıştım ,ince olması mühim :))
  • Genişçe bir tencere ya da tavaya sıvıyağı koyuyoruz yağ ne kadar çok olursa o kadar iyi. yağ iyice kızdığı zaman ateşi azaltıyoruz orta ateşte bırakıyoruz. 
  • Krema sıkma torbasına aldığımız hamuru kızgın yağ üzerine 6-7 cm lik bir spiral olacak şekilde sıkarak bırakıyoruz yada istediğiniz şekli verebilirsiniz çok hoş desenler yapılmış, videolarda ama ben bir türlü beceremedim. 
  • Pişerken hafif genişliyor çok büyük sıkmanıza gerek yok. Altın sarısı kıvama geldiğinde öbür tarafını çeviriyoruz. ( çok az kızartırsanız jalebiler yumuşak olur hafif kıtır olması için biraz fazla kızartabilirsiniz ama kahverengi olmasına müsade etmeyin)
  • Önü arkası kızaran hamurları süzgeçle alıp süzdüğümüz soğuk şerbetin içine bırakıyoruz. 4-5 saniye kadar yine önünü arkasını şerbete bulayıp çıkarıyoruz tabağa alıyoruz.
  • Jalebiler hazır :))))
  • Sıcakken de nefis soğuk iken de , dışı çıtır içi bal gibi sulu bir lezzet.
  • Sıcak yediğiniz de İzmir lokmasına benzer bir tat oluyor ama çıtır ve kokulu..
AFİYET OLSUNNN :)))))))



Not : Hint baharatlarının çok ağır koktuğunu duymuştum hep, sanırım bu tarifte hepsi dozunda olduğu için gayet güzel bir koku oluştu Hele  kakuleyi havanda döverken çıkan koku çok hoş.. 
Daha önce zerdeçal ve tel safran kullanmıştım ama kakuleyi ilk defa kullandım nasıl olduğunu bile bilmiyordum videolarda çekirdeğin açılıp içinden çıkan tohumlarının havan da ezildiğini gördüm . 
Başka nerede kullanırım daha bilmiyorum ama dozunda kullanılırsa çok hoş bir kokusu var.
Benim gibi bilmeyen olabilir diye hem kakuleyi hem zerdeçal ve tel safranı fotoğrafladım. 
Aldığım tel safran yerli imiş. İran safranı daha makbul imiş , bulduğumda onunla da mutlaka denemek istiyorum.



Tarife giriş ne kadar uzun sürmüş yazı bitince farkkettim  :))) Altı üstü bir jalebi tarifi yazacaktım neler çıktı :))))
İlk defa bu kadar uzun bir yazı yazdım.
Ve ilk defa deli gibi bir diziyi övdüm sanırım. Bu böyle garip bir şey işte birileri paylaşmak istiyorsunuz..
Ha bu arada geçenler de Mesut Yar bile köşesinde yazmış tehlike büyük demiş bizim dizilerin de örnek alması gerektiğini  ne kadar farklı oldugunu anlatmış anlatmış.. sonunda izleyin ne demek istediğimi anlayacaksınız demiş. 
Tv de de yarından itibaren en güzel bölümler başlıyor :)))
Daha ne diyeyim linklere bir göz atın yeter :)))) 

Şimdilik hoşçakalın Aşkla kalın sevgiler..
Şermin

14 yorum

  1. Şermincim ben de seni çok seviyorum güzelcim :)) okurken senin cıvıl cıvıl halin geldi gözümün önüne :)) eline sağlık şekerim benim kızlar da bu tatlıyı yapmak istiyorlardı :D sayende tarife ulaşmış olduk
    aaaaaaaaa bu arada fan dünyasına hoşgeldin canımcım :* bize de bekleriz :)))))))

    YanıtlaSil
  2. Canım yaaa ������ beni de meraklandirdin emi. Ilk fırsatta pc den bakayım. Fotoğraf yaparken iyi gider belki ��������

    Figen Karavas

    YanıtlaSil
  3. Güzel ve övgü dolu sözlerin için çok teşekkür ederim. Jalebi de inanılmaz güzel görünüyor bu arada ellerine sağlık. Tarifi hemen not ettim. Ben hamur işlerinde pek yetenekli değişim ama mevzu Arnav & Khushi olunca accayip çekici geldi bu fikir :D

    Bileğine, çenene kuvvet. Önümüzde masum insanları Arnav-lamak gibi mühim bir görev var. Kazan mübarek olsun :D :D

    YanıtlaSil
  4. Teijim Tokimmm çok teşekkür ederim canımcımmm valla hoşbuldumm :))) birgün bir jalebi partisi yapın ve fotograflayın sizi görmek istiyorumm Şule ye selamlar :))))

    YanıtlaSil
  5. Figencimmm başla tatlım gerisi gelecek :))) uyku kaçtıgı vakit ilk aklına gelen olsun başlamak için :)))

    YanıtlaSil
  6. Nefertitii hoşgeldinnn :))))teşekkür ederim güzel sözlerin için .. görev mühim :)))) gazamız mübarek olsun :)))) hadi bakalım

    YanıtlaSil
  7. Kakuleyi Türk kahvesinde de kullanabilirsiniz çok hoş bir aroma veriyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tük kahvesin de de mutlaka deneyeceğim teşekkür ederim :))

      Sil
  8. YAZINI YENİ OKUDUM SIRITARAK.BENİM İÇİN ARNAVIN NASIL BEL FITIĞI OLMADIĞI YA DA OLMUŞMUDUR,KUŞİNİN DE SIKILMAKTAN KOLLARINDA İNCELME OLUP OLMADIĞI SORU..Bİ DE HOLDİNG PATRONUNUN AYAKKABILARI ESKİCİDEN ALINMIŞ GİBİ O AYRI..TARİF İÇİN TEŞEKKÜRLER CANIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet yaa hahahaa kesinlikle haklısın :DDD ayakkabılar hele bir enteresandı zaten :)))
      rica ederim sevgiler

      Sil
    2. bu arada tarifini denedim tam dozunda,açıkçası hintlilerin bol baharatından tırsmıştım ama bu tarif lezzeti katman katman sunuyor..ellerinize sağlık..

      Sil
    3. afiyet olsunnn :)) sonucun başarılı olmasına begenmenize çok çok sevindim :))))

      Sil
  9. Zerdeçal eklemeden denedim, tadında çok ciddi fark yok fakat sarı rengini veren oymuş sanırım, rengi bir değişik oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet sarı renk zerdeçaldan geliyor.. limonlu cheesecake te de kullanıyorum tadında hiçbir değişiklik olmuyor ama renk şahane oluyor :)))

      Sil